O DEZINFEKCIJI

Dezinfekcija skupaj s čiščenjem in sterilizacijo spada med t.i. antiseptične postopke, ki se izvajajo z namenom uničevanja, odstranjevanja, upočasnjevanja rasti in razmnoževanja večine patogenih mikroorganizmov do te mere, da niso več škodljivi zdravju. Med mikroorganizme prištevamo bakterije, viruse, glive, parazite itd.

Razlika med čiščenjem, dezinfekcijo in sterilizacijo:

  • Čiščenje je postopek, pri katerem odstranimo vidno umazanijo, organske ostanke in mikrobe.
  • Dezinfekcija ali razkuževanje je postopek, pri katerem zmanjšamo število patogenih elementov do te stopnje, da niso več škodljivi za zdravje in tako znatno zmanjšamo možnost za okužbe. Razkuževanje izvajamo na tri načine, in sicer mehansko (drgnjenje, brisanje), kemično (razkužila) in s fizikalnimi postopki (UV sevanje, segrevanje).
  • Sterilizacija je postopek, s katerim uničimo vse vegetativne oblike (vse spore bakterij in viruse).

DEZINFEKCIJA - KLJUČ ZA IZBOLJŠANJE KAKOVOSTI ŽIVLJENJA

V našem bivalnem in delovnem okolju obstajajo različni dejavniki, ki lahko vplivajo na kakovost našega življenja. Mikroorganizmi namreč živijo v zemlji, zraku, vodi, hrani, živalih, rastlinah in ljudeh. Medtem, ko nekateri ugodno vplivajo na naše življenje (npr. probiotiki), lahko izpostavitev škodljivim mikroorganizmom povzroči številne nevšečnosti, kot so trebušna gripa, driska in druge bolezni. Zato so dobre higienske navade in visoka higienska raven ključnega pomena pri zagotavljanju kakovosti življenja.

Čiščenje, dezinfekcija in osebna nega so med seboj tesno povezani in skupaj določajo higienski nivo.

Dezinfekcija v vsakdanjem življenju tako zajema predvsem skrb za posameznikovo osebno higieno ter za visoko raven higiene na vseh področjih človekovega delovanja. To so hkrati tudi področja, ki jim Dezinfekcijsko društvo Slovenije posveča največ pozornosti.

PODROČJA DEZINFEKCIJE

Čiščenje Dezinfekcija image